Sirotci po Pelárovi

Foto: Barbora Kopelcová

Vzpomínkový pořad věnovaný nejslavnějším valašským muzikantům Janu Pelárovi (1844- 1907) a Antonínu Matalíkovi (1880-1955).

Jan Pelár, rodák z Hošťálkové, legendární klarinetista a kapelník, patřil mezi muzikanty samouky. Noty neuměl, ale muzikant byl výborný. Jeho sláva začala na Vsetíně, kde v roce 1892 hrál na Umělecké a valašské národopisné výstavě. O tři roky později se stal největší „atrakcí“ Národopisné výstavy českoslovanské v Praze. Vyhrával tam ve valašské hospodě Na posledním groši. Jeho písně, z nichž mnohé i sám skládal, si lidé zpívají dodnes. Po zásluze se stal první osobností pohřbenou na Valašském Slavíně ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Antonín Matalík prožil svůj život ve Valašském Meziříčí. Byl žákem Jana Pelára, v jehož kapele hrával na housle již od svých chlapeckých let. Po Pelárové smrti si založil svou vlastní kapelu. Muzikanty oblékl do jednotného valašského kroje a nazval ji Pelárovi sirotci. Je autorem textu valašské hymny My zme Valaši, kterou složil na melodii tance Hrubý křižák.

V pořadu, jehož autorem je Vladan Jílek, účinkují herci Divadla Pod věží, cimbálová muzika  Pramínky a folklorní soubor Soláň.

Premiéra pořadu proběhne v neděli 5. července 2015 v rámci Rožnovských slavností v amfiteátru Dřevěného městečka od 16:00 hodin (www.vmp.cz).

You may also like...

2 Responses

  1. 1.6.2015

    […] hvězdami. Další den si ve čtyři hodiny připomeneme muziganty Pelára a Matalíka v pořadu Sirotci po Pelárovi (autor pořadu Vladan Jílek), na kterém vystoupíme společně s CM Soláň a herci Divadla Pod […]

  2. 7.7.2015

    […] i durch promoklého Dominika V neděli jsme se představili v amfiteátru s premiérou programu Sirotci po Pelárovi (autor Vladan Jílek), kde si opět zahráli Mořic, tentokrát na Pána Boha, a Alík na Jana […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *