Pramínky uctí památku Františka Bartoše

František Bartoš

16. března 2017 uplyne 180 let od narození jednoho z našich nejvýznamnějších moravských sběratelů lidových písní, národopisce, folkloristy, filologa, učitele a zaníceného vlastence Františka Bartoše. Kopřivnická cimbálová muzika Pramínky připomene toto významné jubileum svým posluchačům hned několika koncerty a projekty, které na letošní rok připravila.

Již na druhý dubnový týden si Pramínky pozvaly chilsko-estonsko-izraelské Danube trio v nástrojovém obsazení cimbál, flétna a akordeon, aby společně zakoncertovali v několika moravských obcích a městech. Na koncertech nazvaných S lidovou hudbou na kraj světa! nabídnou posluchačům nevšední srovnání lidových kultur daných zemí s naší kulturou moravskou.

Poslední dubnová neděle bude v Kopřivnici patřit premiéře koncertu Tady jsme doma, který Pramínky připravují ve spolupráci se Základní uměleckou školou Zdeňka Buriana a Kulturním domem Kopřivnice. Na pódiu zdejšího kulturního domu se vedle sebe v rámci samostatného koncertu poprvé postaví tři kopřivnické cimbálové muziky – Pramínky, Buriánek a Malý Buriánek, aby své příznivce potěšily tím nejlepším ze svých repertoárů.

V první polovině května přijede do Kopřivnice na pozvání cimbalistky Gabriely Jílkové vynikající islandská klarinetistka Auður Edda Erlendsdóttir. Obě interpretky, v současnosti studentky Hudební akademie Ference Liszta v Budapešti, chtějí  na několika místech Moravy svým posluchačům předvést, k jakému vývoji došlo ve hře na klarinet a cimbál od dob Františka Bartoše. Na koncertech Quasi improvvisato? představí originální skladby pro cimbál a klarinet od současných českých, islandských a maďarských skladatelů.

První červencový víkend proběhne v Rožnově pod Radhoštěm mezinárodní folklorní festival Rožnovské slavnosti. Na něj připravují Pramínky dva nové autorské pořady, z nichž jeden je přímo věnován osobnosti Františka Bartoše. Návštěvníci festivalu tak budou mít možnost seznámit se s pozoruhodným životem a ojedinělým dílem tohoto vzácného Moravana.

O všech připravovaných koncertech vás budeme průběžně informovat na našich www stránkách.

 

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *